In de klas van juf Leen en meester Hans

Benieuwd wat er in het eerste leerjaar gebeurde? Kijk en lees.

Carnaval!

De laatste schooldag voor een vakantie ziet er meestal anders uit dan anders!  Vandaag vierden we carnaval.  De kinderen vanaf de tweede kleuterklas tot en met het zesde leerjaar hadden op maandag een activiteit mogen kiezen die ze graag zouden doen op deze dag: bouwen, toneel spelen, een film kijken, sport en spel, een snoephuisje maken, en nog veel meer.  Vandaag was het dan zo ver!  In de klassen van L1 en L4 stond een grote voorraad koekjes en snoep klaar....

   

In de namiddag maakten we met z'n allen een flinke wandeling met onze verkleedkleren aan.  Heel wat mensen op ons traject hadden hun huis versierd met ballonnetjes of vlaggetjes en er stonden ook heel wat toeschouwers langs ons pad.   Leuk!

Foto's vind je hier

De stoet van onze klas

We komen zo langzamerhand in carnavalstemming!  Op het liedje van 'de poppenstoet' trokken we ritmisch door de klas en leerden daar een Frans woordje bij: 'changer!'.  Daarna keken we aandachtig naar enkele kinderen vooraan in de klas die in een ministoetje stonden opgesteld: zien we beide ogen nog?  Waar zien we de neus en de oren?  En hoe zouden we hun lijf, armen en benen op papier kunnen zetten?  Met een schets als basisvorm lieten we onze fantasie daarna de vrije loop, want iedereen zal er op carnaval té gek uitzien!

   

Meer foto's vind je hier

Er was eens...

... het leukste thema van het jaar?  In ons leesboek lazen we het sprookje van Hans en Grietje en dat van Roodkapje, maar we keken en luisterden naar nog heel wat andere sprookjes.  Toneel spelen mocht zeker ook niet ontbreken, dus deden we even alsof we een boze blazende wolf waren, een poetsende assepoester, een wolf in grootmoederskleren, een dansende prins en nog veel meer.  Hierbij ontdekten we dat het allermoeilijkste aan toneel spelen is om aan het publiek te laten zien hoe je je voelt in je rol - want je voelt je immers in het écht niet zo.  Het is nu eenmaal altijd grappig om met een vriendje of vriendinnetje te dansen, toch?

    

Er is ook veel gefantaseerd (we bedachten ons eigen sprookje), we tekenden, puzzelden, knutselden, enz...: kijk maar naar de foto's die je hier vindt.

Het feest van Sinterklaas

Aftellen... Hoeveel keer slapen nog?  

De Sint op bezoek in de school is een spannende gebeurtenis, waar we met z'n allen naar uitkijken én voor aftellen.  De weken voordien draait alles rond speelgoed, brieven schrijven, pakjes en snoepgoed krijgen, schoentjes zetten...  Een heerlijke tijd is dat!   Kijk maar op de foto's die je hier vindt.

Huisdieren

"Huisdieren?  Daar hebben we bij juf Lieselotte al over geleerd hoor juf!"   De cavia-baby die met het flesje moest gevoerd worden, dàt weten ze allemaal nog goed... Maar we besloten dan toch dat er zeker nog heel wat over huisdieren te leren viel.

We startten met een quiz waarbij de kinderen in groepjes vragen over allerlei huisdieren mochten beantwoorden met "waar" of "niet waar".  Luisteren naar elkaar, samen beslissen, om de beurt met het antwoord naar voor komen, de puzzelstukjes samenleggen die bij elk juist antwoord werden verdiend... Dat was minstens even moeilijk als de quizvragen zelf, maar dat was dan ook de bedoeling ;-)

Een andere namiddag waarbij we met z'n allen in de klas waren, mochten we honderduit tegen elkaar vertellen over huisdieren tijdens allerlei activiteiten in een doorschuifsysteem: boetseren, in boekjes bladeren, puzzelen, bouwen, tekenen... Dat zorgde voor een gezellige drukte in de klas.

     

    

We namen enkele huisdieren wat nader onder de loep en zochten gelijkenissen en verschillen tussen mens en dier.  Waarom een poes een staart heeft en wij niet, bijvoorbeeld.  Dat de ogen van een konijn opzij van de kop staan, en van een poes vooraan.  Dat de bek van verschillende vogelsoorten er niet steeds hetzelfde uitziet: krom, recht, lang, kort, spits, bot... Weet jij waarom?

Nadat we over de poes zo vanalles hadden verteld, knutselden we er één van karton.  De vorm van de kop lijkt op een ovaal, haar oren op een driehoek, haar neusje op een omgekeerde driehoek,... Tekenen, knippen, kleuren, plakken, met een kleurige kattenbende als resultaat.

    

De topmomenten van de week waren diegene waarin er huisdieren op bezoek kwamen in de klas.  Op woensdag maakten we kennis met een kip, een konijntje, een prachtige veelkleurenparkiet en een Franse buldog. Het laatste halfuurtje voor het weekend begon, kwamen er nog meer honden, nog een kip, konijn, goudfazant en hamstertjes.  Fijn dat mama's, papa's, oma en nonkel hiervoor de tijd en moeite namen.  Dank je wel!

   

Meer foto's vind je hier

Pompoensoep

De herfst... Een thema waar we over bezig kunnen blijven, want over al het moois in de natuur raken we toch nooit uitgepraat?  En toch sloten we vandaag dit thema af met een activiteit waarbij we van de herfst konden 'proeven': we maakten pompoensoep.  Thibo vond ze alvast heel lekker :-) 

   

Meer foto's vind je hier

Knutselen met herfstblaadjes

Vorige week gingen we op zoek naar de allermooiste herfstblaadjes in verschillende vormen en kleuren.  We legden die te drogen tussen krantenpapier in onze bankjes.  Deze week haalden we de blaadjes weer te voorschijn.  Ze voelden helemaal anders aan dan toen we ze raapten, maar de vormen en kleuren waren wel hetzelfde gebleven. Iemand die een blaadje heeft met de vorm van een konijnenoor?  Een olifantenbuik?  Een berenklauw?  Een vossenstaart?  Een hanenkam?  Echte kunstenaars puzzelen en zoeken even voordat ze van hun eigen werk kunnen zeggen dat ze het goed vinden.  En dat deden wij ook.  Ziehier onze kunstenaars aan het werk én heel wat knappe dierenfiguren aan ons prikbord!

    

Foto's vind je hier

Herfst in het bos

De herfst is in het land!  De blaadjes kleuren weer wondermooi en we hadden al een paar grijze donkere dagen.  Enkele weken geleden planden we een uitstap naar het bos, samen met het zesde leerjaar, onder voorbehoud van redelijk weer.  We troffen een schitterende dag! 

zicht vanuit het raam van onze klas, 13 oktober om iets over 8 uur

Na de stevige wandeling en het stillen van honger en dorst in de boshut, maakten we kennis met David de bosmuis en zijn kleintjes. Liesje Preciesje liet ons zoeken naar bladeren met verschillende vormen; Rik-zonder-schrik vertelde dat we van spinnen niet bang hoeven te zijn; Sam Zwam liet ons met spiegeltjes naar de onderkant van paddenstoelen kijken, en zo waren er nog een heleboel muizenvriendjes die ons vanalles lieten ontdekken in het bos.  

Tegen de middag kwamen de kinderen van het zesde ons vervoegen om samen te picknicken en daarna naar hartelust te spelen in het bos.  Daar werden we pas moe van!  En toen moesten we nog de hele weg terug... Wie gaat vannacht goed slapen?

Foto's vind je hier

Complimentjes!

Twee weken lang liepen elke dag enkele kinderen van het eerste leerjaar rond op school met een witte t-shirt waarop een rood hartje stond.  Weet je waarom? In onze zoektocht naar de schat in onszelf - ons jaarthema - ontdekten we dat het heel fijn is om vriendelijke woorden te gebruiken en om elkaar complimentjes te geven.  Maar dat vroeg toch wel even wat aandacht en oefening... Dankjewel, alsjeblief, goeiemorgen, dat deed je goed: we vergeten het wel eens om zoiets te zeggen.  Maar het doet ons wél plezier om die woorden te horen.  Dus werkten we er aan om die schat in onszelf naar boven te laten komen.  We leerden een liedje met een dansje erbij over complimentjes geven, we bespraken elke dag met onze hartjeskinderen hoe zij dit ervaren hadden, en we knutselden mooie rode hartjes en stempelden er een fijn zinnetje op.

     

     

We wilden deze ervaring graag delen met de andere kinderen van de school.  Daarom verwelkomden we met alle kinderen van onze klas de anderen op vrijdagochtend met een vrolijke "goeiemorgen" bij hun aankomst in de school.  Daarna kwamen we allemaal samen op de speelplaats.  Enkele kinderen gaven voorbeelden van complimentjes en we leerden ook het liedje en dansje aan de andere kinderen aan.  Daarvan maakte meester Vic dit filmpje terwijl juf Els nog enkele foto's maakte van ons optreden.  Toen de schooldag om was, kwamen we nog eens samen om te horen of het in de andere klassen ook was gelukt om elkaar complimentjes te geven.  En ja hoor, dat zag er goed uit.  Wij genoten er met volle teugen van en voelden ons allemaal heel blij.  Of we nu na deze dag zullen ophouden met complimentjes geven, vroeg juf Evelien?  Absoluut niet!  

Meer foto's vind je hier

Lopen, lopen, lopen!

Vandaag gingen we met de bus naar Lovenjoel voor onze eerste scholenveldloop.  We kwamen als eersten aan en het was nog even wachten voor het evenement begon.  Met een leuke aerobic-sessie warmden we onze spieren op.  Daarna liepen we zo'n 400 meter met z'n allen min of meer rustig achter een touw.  In de resterende 400 meter mochten we volop onze gang (of eigenlijk onze loop) gaan.  Iedereen kwam lopend over de eindstreep, en daar zijn we fier op!   Dat er bovendien zowel bij de jongens als bij de meisjes iemand van onze klas op het podium stond, doet daar nog een schepje bovenop.  Proficiat, allemaal! 

    

Meer foto's vind je hier

We krijgen een peter of een meter

Vandaag was het dan eindelijk zover: we kregen een peter of een meter!  In de voormiddag werkten we nog even verder aan ons klein cadeautje.  Na de middag kregen we elk een papiertje met een figuurtje erop.  Onze peter of meter zat buiten ergens verstopt met hetzelfde figuurtje.  Wie zou het zijn?  Al snel hadden we elkaar gevonden en kon het feest beginnen.  Bij juf Kathy in het zesde leerjaar knutselden we een armbandje voor elkaar, bij meester Hans speelden we buiten met de bal en bij juf Leen leerden we door enkele spelletjes elkaars namen beter kennen.  Als afsluiter smulden we samen van de letterkoekjes die we in ons mooi cadeaudoosje hadden verpakt.  Het was een fijne namiddag!

Foto's vind je hier

De eerste volle schoolweek

Onze eerste volle schoolweek zit er op!  We hebben al heel wat geleerd en gedaan.  

Het woordje 'leen' hebben we nu al wel onder de knie,we werkten in ons taalwerkboekje en luisterden naar verhalen, we leerden enkele pictogrammen voor een goede schrijfhouding kennen en herhaalden een paar schrijfpatronen.  We gingen op verkenning in de school, binnen en buiten, en maakten onderweg elk een foto waarvan de juf achteraf een fotozoektocht maakte, voor elke klasgroep één, want de aapjes maakten een reeks foto's voor de beertjes en andersom.  Op donderdag gingen we dan in groepjes van vier kinderen op zoek naar de plekjes waar de foto's werden gemaakt.  Nu vindt iedereen zijn weg in de school!

Dinsdagnamiddag maakten we kennis met de 'hoeken' van de klas. Echte hoeken zijn er niet meer zoals in de kleuterklas, maar veel van de activiteiten hebben dan ook niet per se een hoek nodig... Onze keuzehoeken worden met kaarten en wasspelden aan het bord getoond.  Kiezen doen we door een wasspeld van de kaart weg te nemen en op onze trui te spelden.  Hier zie je ons bezig!  

Vrijdagnamiddag keken we alvast vooruit naar een spannende gebeurtenis die maandag zal plaatsvinden: dan krijgen we een peter of een meter uit het zesde leerjaar.  We knutselden alvast een klein, fijn cadeautje voor hen.

Onze eerste schooldag

Vandaag was het dan eindelijk zover: onze eerste dag in het eerste leerjaar!  De juffen en meesters verwelkomden ons op de speelplaats met een hartje waarin onze naam geschreven stond.  Dat hartje kwam uit een schatkist, dus moeten wij wel allemaal 'schatjes' zijn?! In de loop van het schooljaar gaan we nog verder op zoek naar (andere?) schatten.

In de klas was het best wel druk: alle 32 stoeltjes zijn bezet.  Gelukkig werken we vaak in twee groepen die we de aapjes en de beertjes noemen.  Om goed te kunnen onthouden in welke groep we zitten, schreven we onze naam bij de juiste prent op het bord.  We kleuren ook een figuurtje in voor op het takenbord.  

Na de speeltijd oefenden we onze klasrij in en zochten we ons eigen kapstokje en een plekje voor onze boekentas in de gang.  We luisteren naar het verhaal van Leen en Rik, die net zoals wij hun eerste schooldag beleefden.  Toen was het al tijd om te gaan eten, en dat kon nog buiten in de zon!  

Na de middag werkten we in twee groepen.  Zo kwamen we ook voor het eerst in de rekenklas.  Ondertussen kwam meester Peter even met ons kennismaken.  En toen was het al drie uur, en tijd om naar huis te gaan.  

Vanaf maandag vliegen we er helemaal in maar wees gerust, er is dan zeker ook tijd om in de klas te spelen!

 

 

Welkom!

Welkom in het eerste leerjaar!

Opendeur op woensdag 30 augustus van 18 tot 20 uur

Informatieavond voor de ouders op dinsdag 5 september om 20.30 uur

Lagere school > Eerste leerjaar

Search

AANDACHT VOOR...

SCHOOLJAAR 2017-2018
 INSCHRIJVINGEN

voor dit schooljaar

na telefonisch contact
(016)46 40 37

voor volgend schooljaar

(geboortejaar 2016)

infomoment

donderdag 22 februari 2018 (19.30 uur)

inschrijvingen broers en zussen:

donderdag 1 maart 2018 (8 - 17 uur)

vrijdag 2 maart 2018 (8 - 16 uur)

dinsdag 13 maart 2018 (8 - 17 uur)

woensdag 14 maart (8 - 11 uur)

donderdag 15 maart 2018 (8 - 17 uur)

vrijdag 16 maart 2018 (8 - 16 uur)

inschrijvingen anderen:

vanaf woensdag 21 maart 2018 (8 uur)

VRIJE DAGEN 
maandag 30 april 2018

STUDIEDAGEN 
woensdag 28 februari 2018
woensdag 2 mei 2018

FEESTEN
zaterdag 2 juni 2018 schoolfeest

 

 

 

CONTACT INFO

Vrije School 'De Kinderberg'
Bergstraat  18

3360     BIERBEEK

(016) 46 40 37
directie@vrijeschoolbierbeek.be

template by JStemplates.com