Komt het zien bij juf Evelien en juf Veerle!

 

 

afsluitdag klimaatbende

https://photos.app.goo.gl/aE61kwJ5UKxZg2Zz1

 

Vandaag gingen we met de fiets naar de afsluitdag van de klimaatbende.  We hebben ons een heel jaar ingezet om energie op onze school te besparen. We hebben heel wat succesvolle acties ondernomen.  Daarvoor werden we vandaag beloond.  We speelden spelletjes waarbij we ijsschotsen konden verdienen.

Alle scholen van Bierbeek en Boutersem speelden mee.  Zo verzamelden we samen veel ijsschotsen.  Op het einde kregen we een houtblok met ons logo erop. Zo kan de bende verdergezet worden.  Als wij volgend jaar in het 6de leerjaar zitten zullen we de verantwoordelijkheid overdragen op het nieuwe vijfde leerjaar.  We zullen hen natuurlijk helpen door mee een oogje in het zeil te houden.

De klimaatdag werd afgesloten met een klimaatvriendelijke picknick.  Iedereen bracht brood mee en voedsel dat uit België komt en nu groeit.  Dit om voedselkilometers te besparen.  Vele kinderen (en ouders) hadden zich hard ingezet om zelf iets te maken om onze picknick te ondersteunen: confituur van rabarber, aarbeien, bessen,... aardbeien, wortelen, eieren, eiersalade, omelet, bloemkool, rabarber, rabarbercake,.. Het was een gezonde, uitgebreide en vooral gezellige picknick.  

Bedankt aan alle ouders en kinderen die hebben zitten kokkerellen.  Ook bedankt voor de fietsbegeleiders.  Fijn dat jullie er waren.

 

 

thema media

Voor het thema media kregen de kinderen de opdracht om foto's te trekken in verschillende perspectieven: kikkerperspectief, vogelperspectief, gezichtsbedrog, horizontale lijnen creëren, foto's van heel dichtbij,...

Hier vind je de resultaten.  Het zijn heel kunstzinnige foto's geworden.

https://photos.app.goo.gl/1shdImWWs4FT1mg53

naaiatelier deel 2.

Vandaag hielden we voor de tweede keer een naaiatelier.  Dankzij de vele oma's, tantes,...konden we weer aan de slag.  De leerlingen hadden maandag al stofjes geknipt.  Vandaag moest alles aan mekaar gespeld en genaaid worden.  Het was een hele klus, want we maakten iets voor Moederdag en voor Vaderdag.  Omdat sommige kinderen nog niet aan de beurt kwamen, werken we maandagnamiddag verder.  (Nog steeds welkom om te helpen!)

Wij willen alvast onze helpende handen bedanken.  Zonder jullie zou dit niet lukken! DANK U!!!

Wandelen voor de gouden week

Vrijdagnamiddag gingen we wandelen met de hele school.  Samenhorigheid, dingen samen doen, stond deze week voorop.  Het was een modderige wandeling door de prachtige velden en bossen van onze schoolomgeving.  Het was mooi om te zien hoe de grote kinderen de kleinere kinderen hielpen bij het wandelen.  Hoe ze bleven staan om hen door de modderplassen te helpen.  Daar doen we het voor!https://photos.app.goo.gl/S2FkbuKutq8kPDnx1

tweede naaiatelier

Beste,

Voor ons tweede naaiatelier zijn we nog op zoek naar grootouders om ons te ondersteunen.  Op donderdag 19 april werken we in de voormiddag iets uit voor Moederdag en Vaderdag.  Laat zeker weten als iemand kan komen helpen.  

Mama's mogen ook komen.  Die mogen wel alleen helpen met het cadeau voor Vaderdagwink

 

Vriendelijke groeten,

 

Juf Evelien en juf Veerle

spijsvertering en voeding

Vandaag werken we in hoekenwerk rond de spijsvertering:

-opzoeken delen van de spijsvertering en het doel van de delen.
-Opzoeken gevolgen van teveel suikers en vetten
-bestuderen van de voedingsdriehoek
-doe-de-vet-test
-doe-de-suiker-test
-Wat zit er in de voeding?
-verpakkingen vergelijken.

https://photos.app.goo.gl/tHPwbCCvDptJyAF02

ontbijt

Om in deze gouden week onze samenhorigheid in de verf te zetten, was er vanmorgen een ontbijt in de klas.  Iedereen bracht iets mee zodat we aan het buffet konden aanschuiven.  Het was een gezellige start van de dag.

https://photos.app.goo.gl/fw9lXsMvUPkRHHxp1

gouden dag

Op vrijdag 23 maart was het de gouden dag.  De dag van verbondenheid.  Het zesde leerjaar startte de dag met een tof lied, waarvoor samenwerking van belang was.  Ze kondigden ook de gouden week aan.  In deze week zijn er veel leuke dingen te doen om de verbondenheid tussen de kinderen in de verf te zetten.

Het zesde leerjaar maakte ook een gouden mannetje.  Hier hangen kaartjes aan met spelmogelijkheden voor op de speelplaats.

Daarna vertrokken wij met het vijfde leerjaar naar de Borre om de fuifzaal klaar te zetten.  We gaven de zaal een touch of gold.

We bleven hier ook picknicken.

Na de middag speelden we spelletjes waarin samenwerking heel belangrijk was.  Dat was voor de dag verbondenheid.

 

 

https://photos.app.goo.gl/rksPUK9D66OhngCC2

schaatsen en kunst

Vandaag zijn we gaan schaatsen.  Daarna lieten we ons door de bus afzetten in het gemeentehuis.  Ze willen een nieuw kunstwerk plaatsen in Korbeek-Lo omdat het 100 jaar geleden is dat de oorlog beëindigd werd.

Er staan op het gemeentehuis 16 ontwerpen van verschillende kunstenaars.  Wij mochten mee stemmen.  Iedereen mocht zijn stem deponeren.  Benieuwd welk kunstwerk er zal komen.

https://photos.app.goo.gl/OiGgKv59P2k5ug2u1

 

Massembre dag 4-5

Gisteren zijn we naar de grotten van Han geweest.  We gingen naar het dierenpark, de grotten en het archeologisch museum.  Het was een regenachtige, koude dag.  Gelukkig konden zaten we vaak in een treintje onder een afdak of binnen.

's Avonds kregen we frietjes met balletjes in tomatensaus.  Daarna was er een fuif met de hele bende.

https://photos.app.goo.gl/99Cq8QaD4YfkbAfp2

De kinderen moesten opstaan om 7.00 uur.  De valiezen zijn al bijna ingeladen.  Straks nog een wandeling naar het bos, naar het dierenpark.  

Na het middageten nemen we de bus terug.  Busje komt zo...busje komt zo...

Massembre dag 3

Vandaag hing er regen in de lucht.  Na het ontbijt trokken we het bos in voor het avonturenparcours.  Het druppelde gelukkig maar lichtje.  Toen we terugkwamen was het tijd om de kinderen van L1 en K3 op te wachten en te helpen bij het dragen van valiezen.  Na het middagmaal hielpen we hen nog bij het dekken van de bedden.  

Dan volgde een welverdiende siesta.  Omwille van het regenweer werd, ging het regenprogramma van start.  In groepjes ontwierpen de kinderen katapulten.

Tenslotte was er nog een quiz.

Nu gaan we eten.  Het is vis met puree.

https://photos.app.goo.gl/UNguLu9nhZg2TKu63

https://photos.app.goo.gl/mtxlu00Kxi80uas33

Massembre dinsdag

Deze voormiddag werd het 5de leerjaar omgetoverd tot een archeologenteam.  Er waren botten ontdekt in Massembre.  Wij onderzochten welke oermens werd gevonden, met welk werktuig hij werd gedood en op welke plek.  

Daarna kregen de lln. boottickets om een tocht te maken naar Eigenland.  Een land waar nog nooit een mens voet aan wal had gezet. De lln. moesten bedenken op welke manier ze hier zouden overleven: Waar wonen?  Hoe een hut bouwen zonder materialen? Hoe beschermen? Hoe besturen?
Na het bouwen werden de verschillende hutten besproken en onderzocht.

Na het bouwen gingen we met hamer en beitel aan de slag.  We zochten naar fossielen.  We hebben er gevonden! Joepie.

https://photos.app.goo.gl/RdhOUwjdLaMcTRAV2

https://photos.app.goo.gl/t5pOvBU9yxBoTeMy2

https://photos.app.goo.gl/kmxXijbja5PnxeI73

https://photos.app.goo.gl/4CVjrPDEAoUwE0Yj1

openluchtklassen dag : wakker!

De kinderen er vroeg bij.  Om 6.00uur klonk er gebabbel door de gangen.  We zijn het ondertussen gewoon.  De eerste nacht van de openluchtklassen is altijd een 'kortje'.  Vandaag krijgen we ze wel moe...misschien...

https://photos.app.goo.gl/Nr3xu9lLNp6ep0Mf1

Hier nog wat foto's van gisteren:

https://photos.app.goo.gl/A3HB4BrUJlbxIkGI2

openluchtklassen dag 1

We konden vlot rijden richting Dinant.  Om 10.30 uur stonden we al bovenaan de Citadel van Dinant, na het beklimmen van 408 trappen.
We kregen hier een rondleiding en wat uitleg over de geschiedenis van het gebouw.
Er was nog een extra museum over wereldoorlog I en er stonden zandsculpturen.

Na onze picknick vertrokken we richting park Furfooz.  Hier maakten we een wandeling van 3.5km.  Hier zijn veel overblijfselen gevonden van de tijd van de Romeinen o.a. potten, baden, ... Ook uit de steentijd vonden ze werktuigen: schraper, messen,...van steen, naalden gemaakt van botten.
We konden ook het mooie landschap met uitzicht op de Lesse bewonderen.  Er waren ook rotsgaten.

Om 17.00 uur installeerden we ons in de kamers.

We zitten nu in het restaurant.  We kregen soep, appelmoes met kroketten en varkensvlees.  We kregen ook een vanillepapje.

https://photos.app.goo.gl/VZg0XsXlteyHrfgX2

Het 3de leerjaar heeft technische problemen.  De foto's en het verslag volgen morgen.

hoogtekaarten

We zijn begonnen aan ons openluchtklassenthema.  We hebben 'Heer' opgezocht in onze atlas.  We ontdekten al dat het in het Franstalig gedeelte van België ligt, tegen de Franse grens, in de provincie Namen, in Fagne-Famenne, dichtbij de Maas.

Nu maken we zelf een berg van klei.  Hiervan maken we een hoogtekaart.  Zo zullen we begrijpen hoe zo'n kaart in mekaar zit.  Dan zullen we onderzoeken op welke hoogte ons openluchtklassengebied ligt.

https://photos.app.goo.gl/AGjdkkDdN2ooCeFp1

Getallen Frans
Ijsblok isoleren

Vandaag is het dikketruiedag.  Een dag om stil te staan bij ons klimaat.  We onderzoeken heel de week of de verwarming een graadje lager zou kunnen staan.  Vandaag gaan we echter nog wat verder met ons onderzoek.  We isoleren een ijsblok om te zien wat het beste isolatiemateriaal is.  In de namiddag doen we een hoekenwerk met nog extra proeven i.v.m. isoleren.

planeten

We bestudeerden onze aarde en stelden vast dat onze aarde leefbaar is omwille van het ideale klimaat, onze dampkring, onze afstand tot de zon, de energie van de zon,...

We waren benieuwd of de andere planeten ook leefbaar zouden zijn.  We onderzochten waarom wel of waarom niet.

We tekenden de planeten op schaal na op onze speelplaats.  Om dit mogelijk te maken moesten we schaal 1:100 000 000 gebruiken om de planeten te tekenen. Om de afstand tot de zon op schaal te tekenen gebruikten we schaal 1:000 000 000 000.

https://photos.app.goo.gl/uibhjva3gjx8XKa62

weven

De leerlingen leerden in het thema mode over natuurlijke en synthetische stoffen.  We zagen hoe al die materialen tot stoffen en tot kleding geweven wordt.

Vandaag ontwierpen ze zelf een weefgetouw.  We legden onze truien, wol,...ook eens onder de microscoop.

https://photos.app.goo.gl/763aS9itNI6CdGpo1

Vriendschap

We leren over echte vriendschap.  We vinden dat echte vrienden zorgen voor elkaar, eerlijk zijn en mekaar kunnen vertrouwen.  Maandag is het de rode dag.  Die gaat over vertrouwen.  Wie vertrouwen belangrijk vindt, kan iets rood aan doen als teken van vertrouwen.

Wij deden al enkele oefeningen waarbij vertrouwen belangrijk is.

https://photos.app.goo.gl/4cq1jy67L8isVtxp1

Het naaiatelier

Vandaag was er een naaiatelier op onze school.  De kinderen ontwierpen een hoesje voor hun zakrekenmachientje.  In het begin van de week moesten ze al eens nadenken hoe ze dit zouden doen.  Met papier en nietjesmachine gingen ze aan de slag.  Zo ontdekten ze problemen zoals: Waar zit de naad? Je moet meer stof hebben voor de naad.  Je moet de mooie kant van de stof eerst aan de andere kant hebben....

Vandaag kwamen er heel veel oma's, mama's, ...en juf Annie helpen om te naaien.  Alvast bedankt!  Dit is voor herhaling vatbaar!

 

https://photos.app.goo.gl/APgFq8GStVAG1ESy2

De lampjes van de kerstboom branden.

Vandaag gingen we verder met ons onderzoek van elektrische schakelingen.  We ontdekten dat als we alle lampen in één kring plaatsen, de sterkte afneemt.  Daarom maakten we meerdere stroomkringen aan één batterij.  Wie klaar was mocht een voorwerp (boot, auto,...)ontwerpen waarbij meerdere verbruikers moesten functioneren. (zonder dat er kracht verloren ging.)

https://photos.app.goo.gl/6QWQWFWFYhi8d2lg2

cake voor de cliniclowns

De kleuters van K2 en K3 hebben koekjes en donuts gebakken voor de warmste week.  L5 koos voor cake. Hiervoor moesten ze ingrediënten meebrengen.  Zowel de brief met de uitleg als het recept was in het Frans.  

Tijdens de laatste speeltijd verkopen we alles aan 1 euro.  Onze opbrengst is voor de cliniclowns.

https://photos.app.goo.gl/D2NrhP2EaJcz2OfK2

suikerfabriek

Vandaag brachten we een bezoekje aan de suikerfabriek in Tienen.  Bekijk hier onze foto's:

https://photos.app.goo.gl/4DrPnvAqJeaYmzC62

In de mode.

We hebben een tekst gelezen over de evolutie van de kleding. Tijdens de les begrijpend lezen schematiseerden we de tekst op de tijdslijn.  Daarna kregen de kinderen de opdracht om in groep een gedicht te maken over een periode van de tijdslijn.  Hierin moest de kleding voorgesteld worden.  

Als het gedicht klaar en goedgekeurd was, mochten de kinderen iemand van de groep met krantenpapier aankleden.  De kleding uit hun periode moest herkenbaar zijn.

https://photos.app.goo.gl/JguDN3OW2FDbdTRn2

Zie ginds komt de stoomboot...

Gisteren kwam Sinterklaas ons bezoeken.  Na zijn bezoekje gingen wij aan de slag als hulppieten.  De kinderen moesten een stoomboot ontwerpen in lego, met knutselmaterialen, technomaterialen,...Hierbij werd ook een stappenplan geschreven zodat andere kinderen dit zouden kunnen namaken.  Nadien moest een andere groep dit proberen.  Dat was niet gemakkelijk.

https://photos.app.goo.gl/LxGXRPJJihoA1PYk2

elektrische schakelingen

Vandaag maakten we elektrische schakelingen. We ontdekten dat er geleiders, bronnen en verbruikers zijn.

https://photos.app.goo.gl/x2Ps8qGf96YUQkuv1

 

foto's van al de kinderen van L5
Gluren bij de buren

Voor het thema 'gluren bij de buren' moesten de leerlingen een tentoonstelling voorbereiden.  Hierin moesten een aantal opgelegde vragen beantwoord worden zoals: hoofdstad, koning of president, vlag,...Voor de rest was het belangrijk om typische voorwerpen, voeding, monumenten,...van dat land te verzamelen.  De leerlingen gingen dan bij mekaar op onderzoek.  Ze hebben dat prachtig gedaan.  Geniet even mee...

https://photos.app.goo.gl/dTLdtOwrE1umwJUo2

Eerlijk zijn

Vandaag is het de blauwe dag.  Op deze dag hebben we aandacht voor 'eerlijk zijn'.  Het derde leerjaar toonde in een toneeltje wat eerlijk zijn betekent. 
De bovenbouw (L4-L5-L6) had dan in de voormiddag een doorschuifsysteem om de verschillende facetten van eerlijkheid aan bod te laten komen: liegen, altijd eerlijk zijn?, eerlijk spel,...

https://photos.app.goo.gl/QqAh15RYoLNPgn1M2

klimaatbende

Onze klimaatbende heeft de voorbije weken metingen gedaan in de klassen i.v.m. sluipverbruik van toestellen, Co², temperatuur,... Na de vakantie kunnen we onze metingen eens verder bespreken en nagaan welke acties we nog kunnen ondernemen om ons energieverbruik te verlagen.

 

Hier enkele kinderen in actie:

https://photos.app.goo.gl/VNXdFlpq8ILUWMK53

landbouwleerpad

Vandaag gingen we op landbouwleerpad.  Het was een fantastische dag om door het landelijke Bierbeek te toeren. 

Onze eerste tussenstop was bij de witte beek.  Hier leerden we verschillende soorten groenten kennen. 
Dan fietsten we een heel eindje.  We zagen dat er veel maïs en suikerbieten op de velden staan of stonden. 
In de Ruisbroekhoeve mochten we de oude molen bezichtigen, we zagen grote silo's, een oude oven,... Blijkbaar kan je hier nu workshops volgen om brood te bakken.
De volgende stop was bij de witloofboer Abts.  Hier mochten we chicorei in de bedden zetten en een witloofwortel oogsten.  We mochten hier picknicken en kregen een warme chocomelk.
Onderweg zagen we nog een aardappelboer die net aan het oogsten was.  De aardappelen werden met machines in een reusachtige schuur gezet.
We gingen ook nog naar de landbouwer Vanhulst.  Hier kregen we uitleg over de varkensteelt.
Tenslotte werden we ontvangen door Vandervelpen.  We reden met de plukwagens door de boomgaard en we kregen uitgebreid uitleg over de fruitteelt en de natuurlijke manier om vijanden te bestrijden.  Met een appeltje en wat appelsap in onze maagjes konden we weer naar huis.

Wij willen graag al de landbouwers bedanken voor hun hartelijke ontvangst.  Ook de fietsbegeleiders verdienen een bedankje!

https://photos.app.goo.gl/8xqy4sLkrHfuPGOs1

De klimaatkids gaan van start.

Vandaag starten onze klimaatkids met acties op school.  We hebben ondertussen een eigen logo ontworpen:

Alle klassen krijgen vandaag bezoek van onze klimaatkids.  Ze krijgen een filmpje te zien:

https://www.youtube.com/watch?v=rf3TfL2upO0     (klik onderaan op vertaling)

Daarna geven enkele leerlingen van het vijfde leerjaar een checklist voor aandachtspunten voor in de klas.  De klassen krijgen ook elk 2 badges.  Per klas moeten er dagelijks twee klimaathelpers aangeduid worden.  Die moeten erop toezien dat de tips goed opgevolgd worden.

Vanaf nu gaan we verder op onderzoek om te zien welke aanpassingen op school kunnen gebeuren om ons energieverbruik te beperken.

En hoe zit het met jullie thuis?  Kijken jullie ook eens of jullie onze tips goed opvolgen?

·         Houd de radiatoren vrij. Leg er niets op, dek ze niet af, zet er geen kasten of bureaus voor. Zo wordt de warmteafgifte niet belemmerd.

·         Houd ramen en deuren tussen verschillende ruimten gesloten. 

·         Doe ’s avonds lamellen of gordijnen dicht en/of laat screens of rolluiken zakken. Zo houd je de warmte binnen.

·         Verlucht je lokaal elke dag een kwartier met open raam. Zet dan wel de verwarming uit. 

·         Duid een verantwoordelijke aan die ’s avonds ‘op energiejacht’ gaat. Even controleren of alle ramen en deuren gesloten zijn.

·         Verlicht enkel waar en wanneer nodig. Doe het licht uit als je het lokaal verlaat. 

·         Breng geen posters aan op de ramen van een lokaal. Het belemmert de lichtinval van buiten, waardoor je meer kunstlicht, dus meer energie gebruikt.

·         Schakel toestellen met afstandsbediening (projector, tv, video, dvd-speler…) na gebruik volledig uit. Stand-by-lichtjes die dag en nacht blijven gloeien of knipperen, gebruiken stroom. Dat ‘sluipverbruik’ tikt onnodig aan op de elektriciteitsfactuur.

·         Gebruik geen foto’s als screensaver op je computer. Een foto als screensaver verbruikt evenveel energie als bij normaal schermgebruik. Het is beter om het scherm in slaapmodus te zetten.

·         Plaats stekkerblokken met aan/uit-schakelaar op een makkelijk bereikbare plaats. Zo kunnen niet-gebruikte apparaten makkelijk worden uitgeschakeld.

 

Bouwstof

Geïnspireerd door de hedendaagse kunsten en de alchemie, staat ‘Bouwstof’ voor een uitdagend muzisch labo. Met een proefbuis in de hand ontdek je hoe je eieren kan laten botsen, wat er gebeurt als je zeep in de microgolfoven zet en hoe je de kleur blauw uit een rode kool kan krijgen.

Met al deze geleerde technieken lieten we ons inspireren om 'explosieve kunstwerken' te creëren.

Bekijk onze foto's hier:

https://photos.app.goo.gl/rhDKIHerPqmBfI1F3

Startdag klimaatbende

In het begin van het schooljaar kregen wij een brief in codetaal.  Na het ontcijferen ervan, bleek dat we uitgenodigd werden op het domein van Kwabeek voor een geheime missie.

In het domein van Kwabeek gaven vier ijsberen officieel de start van de klimaatbende. 222 vijfdeklassers van Bierbeek en Boutersem zullen speels les krijgen over technieken van energie en energiebesparing.  Ze worden uitgedaagd om het energieverbruik in hun school met 5% te verlagen.

https://www.youtube.com/watch?v=o6xTKniSu_4

Bekijk ook het volgende filmpje eens.  Het laat je even nadenken:https://www.youtube.com/watch?v=o6xTKniSu_4&t=4s

Jezelf tekenen

Vrijdag kregen we technieken aangeleerd om een gezicht te tekenen.  We tekenden onszelf.  Wie herken je op deze tekeningen?https://photos.app.goo.gl/y6i8FH2d971fOBcv1

Eerste groepsfoto

De eerste week zit erop.  We zijn er nu echt klaar voor. 

 

Welkom in het vijfde leerjaar!

Op 1 september gaat het  nieuwe schooljaar van start.  Het jaarthema is 'Dwars door alles heen...allemaal schatten.'  Voor de eerste schooldag staat er al een schat klaar.  Wij kijken er al naar uit.  Tot vrijdag!

Op dinsdag is er een infoavond tussen 18.00-20.00  uur. Tot dan.

 

Lagere school > Vijfde leerjaar

Search

Data

SCHOOLJAAR 2018-2019
 INSCHRIJVINGEN

voor dit schooljaar

na telefonisch contact
(016)46 40 37

voor volgend schooljaar

(geboortejaar 2017)

infomoment

inschrijvingen broers en zussen:

inschrijvingen anderen:

VRIJE DAGEN 
STUDIEDAGEN 
FEESTEN

Contact

Vrije Baasisschool 'De Kinderberg'
Bergstraat  18 - 3360 Bierbeek

(016) 46 40 37

directie@vrijeschoolbierbeek.be

template by JStemplates.com